Basbil/Släckbil.

Våra BAS-bilar är en släck och räddningsbil som är byggd efter speciella krav med ett grundutförande som tagits fram av Räddningsverket. BAS bilarna byggs i flera olika modeller där främst tankvolym och chassimodell skiljer dom åt. Gemensamt för samtliga är bl.a. dubbelhytt, mittmonterad pump och värmehållningssystem i hytt och påbyggnad.

BASBIL 3

Bas 3 modellen byggs antingen på ett Scania eller volvochassi, CrewCab hytt med plats för 1+4 personer. I hytten monteras 3 st hållare för andningsapparat på bakvägg och förvaringsskåp med bygelhållare för andningsapparat på vardera gavel.

Till skillnad från Bas 1 modellen är chassit här 4-hjulsdrivet med speciellt anpassad kaross. Påbygget är tillverkat i aluminium och inkluderar 8 st jalusidörrar, 3 st per sida samt 2 st baktill i grundutförandet. Skåpen är i tillämpliga delar invändigt klädda med exponent verktygspanel med rostfri plåt som golv och tröskellister. Skåptaket som är täckt med halksäker 3/5 mm aluminiumdurkplåt nås genom 2 st infällda uppstigningsstegarna i skåphörn. Fordonet är i grunden utrustat med en fast mittmonterad pump (Rosenbauer N 30) som har en kapacitet på min 2,400 l/min vid 10 bar. I det högra bakre skåpet är 3 st grovslangsuttag och 1 st smalslangsuttag monterade. Vätsketankarna är placerade i ett avgränsat utrymme invändigt i skåpbyggnationen där vattentanken rymmer 3,000 liter vatten och skumtanken 400 liter. Fordonets programmerbara elsystem med CAN-bus kommunikation styr fordonets släcksystem där manöverpanelen är placerad i det högre bakre skåpet. Värmehållningssystemet i hytt och påbyggnad är testad enligt SRV:s krav som skall hålla +2°C vid en yttertemperatur av -30°C och en hastighet av 70 km/tim.

UTRUSTNING

Nedfällbara fotsteg

Nedfällbara fotsteg under materielskåp.

Kasettak SALA

All takmonterad utrustning är väderskyddat placerad under ett halkskyddat och gångbart tak.

Fjärrstyrd manövrering av takutrustning

Ned och uppdragning av utskjutsstege, skarvstegsats, Hansabräda eller materiellåda kan ske fjärrstyrt via display i bakskåp för enklaste handhavande.

Vikarmskassett

Vikarmskassett är integrerad med kassettakets frontdekor för optimerat montage och lägsta totalhöjd.

Skyddsräcke på tak

I kassettakets sidodekor integreras uppfällbart skyddsräcke för säkert arbete på tak.

Mittmonterad Pump Rosenbauer NH 35

Kapacitet: Normaltryck: 2800 l/min vid 10 bar / Högtryck: 400 l/min vid 40 bar. Kombinerad normal / högtryckspump där högtrycksdelen och slangrullar aktiveras direkt via manöverpanel.

Dubbla slangrullar till högtryck

2 st högtrycksslangrullar Rosenbauer med vardera 80 m x 19 mm slang och elektrisk inrullning. Levereras som standard med låsbara snabbkopplingar TEMA. Renblåsning av slangrullarna sker med tryckluft.

Display/Pekskärm i bakskåp och hytt

Display i hytt för manöver och information för larmfunktioner. Samtliga fjärrstyrda funktioner manövreras från pekskärm i bakskåp som även visar aktuellt status i systemet.

Bilder

VIDEO

DOKUMENT

Publika dokument för BAS bil/Släckbil.
Nedan finns länkar till dokument för påseende och nedladdning relaterade till BAS 3.

Inget dokument just nu.